Regler for ekstralys på bil

Fra 1. oktober 2018 kan du nå montere mer fjernlys på bilen din. Man kan nå i praksis montere fritt antall ekstra fjernlys - også enkle LEDbars i full bredde.

Hva betyr den nye ordningen for deg?

Når du skal montere ekstralys foran på bilen, så skal disse kobles/brukes som fjernlys. Det er et krav at lampene som monteres skal være E-merket.

Kjøretøyforskriften §28-1, punkt 4.9
Fritt antall lykter for ekstra fjernlys.
Det er ingen begrensning for maksimal tillatt lysstyrke.
Lykter for ekstra fjernlys må plasseres symmetrisk på bilen. Det er ikke krav om parvis montering slik som tidligere, men ekstralys skal ikke monteres slik at de er sjenerende for føreren.

Forsvarlig innfestning

Alt av ekstralys og annet tilbehør som monteres på bil, skal til enhver tid være forsvarlig festet. Det vil si at dimensjonering av fester og festebraketter, må samsvare med vekten på ekstralyset. Ved en eventuell kontroll hvor det avdekkes at ekstralysene ikke er forsvarlig festet, må dette utbedres eller fjernes i sin helhet. Vi anbefaler derfor at ekstralys, enten det er klassiske runde ekstralys eller LED-bars, monteres med egnede festebraketter til ekstralysene.

Hvilke typer ekstralys finnes?

Ekstralys har de siste årene kommet i stadig nye former og varianter, noe som har medført at de avlange LED-barsene har i stor grad erstattet de klassiske runde ekstralysene, og lyskilden er som oftest LED. Men hos Autolys.no finner du flere alternative typer ekstralys. Vi har alt fra enkle runde halogen ekstralys, til kraftige Vision X ledlamper.